20191201 Mexicaans 200x150Zondag 1 december 2019 13:00-17:00 in De Veste (bij Phoenix)2019 12 01   A.V.O. workshop Mexicaans Bert Fledderus.jpg50dpi

Een bijzondere gezamenlijke dansmiddag van de A.V.O.-verenigingen.
De prijs houden we laag: € 17,50 (leden A.V.O.-verenigingen € 15,00,  jongeren t/m 16 jaar € 10).

 

 

 

Bert Fledderus MexicaansDe jaarlijkse workshop die de Apeldoornse verenigingen Phoenix en AVIVA gezamenlijk organiseren onder de vlag van het Apeldoorns Volksdansoverleg om iedereen kennis te laten maken met een bijzondere danssoort.

Bert Fledderus is een ervaren docent die naast zijn vaste groepen internationale dans een passie heeft voor Mexicaans. Hij zal deze middag vooral wat minder moeilijke dansen doen, opdat iedereen mee kan doen.

We kregen van Bert de volgende informatie over wat hij van plan is:

"De dansen die ik sowieso wil doen: 

1. Atotonilco als start, makkelijk, lijkt op All American Promenade. Dansen mensen makkelijk mee. Ouwe getrouwe dansers kennen die dans wel via John Melville die het Mexicaans in Nederland een tijdje heeft gepromoot en bij zijn eigen demo-groep naast Iers en Nederlands verschillende Mexicaanse choreografieën heeft gezet. Ik doe Atotonilco en soms ook nog La Raspa of Jesusita en Chihuahua als eerbetoon aan hem...

2. Las Chiapanecas: dat is de traditionele muziek en dans uit de regio Chiapas.

3. Santa Rita: een polka uit het noorden van Mexico. Een typische polka uit Chihuahua met grappige passen op een melodie die ons heel Oostenrijks aandoet.

4. La Bamba: kent iedereen wel als de popversie zoals die bekend geworden is. Het is echt een oud volksliedje uit de streek Veracruz. Het is eigenlijk een bruiloftsdans geworden. Het bruiloftspaar moet namelijk proberen van de rode sjerp die de man om zijn middel draagt een strik te knopen. Dit moet gebeuren op de vloer, waarbij je alleen maar je voeten mag gebruiken om de sjerp te verplaatsen. Is het orkest klaar met het spelen van het liedje en het paar is het gelukt om de strik te maken binnen de tijd dat het orkest speelde, dan is er grote vreugde, want dan ligt er een zegen op het huwelijk, mucho feliz, mucho dinero en mucho bambinos! Was de strik niet klaar, dan...

5. El Gavilán: een gavilán is een havik, een roofvogel die ook in Mexico jaagt op muizen en vogels, maar ook een gevaar is voor de loslopende kippen! In de dans symboliseren de mannen met hun sombrero en de poncho die ze dragen de vleugels van de havik. De vrouwen symboliseren met hun jurken en gefladder de kippen. Het is een dans die een verhaal vertelt. Wil je hem echt goed dansen, dan is Jalisco (anders dan in Veracuz) de streek met veel variatie en voetenwerk. Dat lijkt erg op flamenco en is daar sterk door beïnvloed. Niet een stijl die je in een middagje helemaal leert kennen, maar wel leuk om een indruk van te krijgen. Wel bekend als dé muziek uit Mexico met zijn typische Mariachi-orkesten.

Als er dan nog tijd over is, leer ik nog een dans uit de regio Michoacan aan. Dat wordt of een vissersdans van Patzcuarro, een groot meer in het midden van Mexico, of Los Viejitos. Die dans wordt vaak uitgevoerd in deze periode van het jaar, wanneer de Mexicanen hun doden herdenken en een nacht op de begraafplaats doorbrengen. En achter de hand heb ik ook altijd nog de nationale hoedendans: El Jarabe Tapatio.

Ik zal wat boeken en kostuums meebrengen die komen uit de streken waar we de dansen van doen. Ik neem ook sombrero’s en reboso’s mee die we tijdens het dansen kunnen gebruiken. Tijdens de pauze of tijdens de lesblokken zal ik iets meer vertellen over land / cultuur / geschiedenis, de regio’s en hun typische kostuums."

Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen, geef je dan wel op, want het gaat alleen door als er genoeg aanmeldingen zijn.