GlobefotoOnder internationale dans verstaan we dansstijlen die een herkenbare link hebben met de cultuur van volken.

Deze enorme rijkdom aan dansen en muziek leren wij kennen doordat specialisten van over de hele wereld ze hier komen aanleren, ook bij AVIVA. Uit al deze mogelijkheden stellen we elk dansseizoen een zeer gevarieerd programma samen.

Deze video vol dansplezier geeft een goede indruk van wat wij doen.

 

 

Wat voor dansen

De dansen zijn oorspronkelijk ontstaan uit volkstradities van over de hele wereld (daarom wordt het ook wel volksdans of werelddans genoemd).

Maar denk niet dat deze dansen daarom statisch of ouderwets zijn! Ze zijn volop in ontwikkeling. Er komen steeds nieuwe stromingen en varianten, zoals bijvoorbeeld Balkan Beat (Oost-Europees), Bal Folk (West-Europees) of het modern Israëlisch waarin zelfs allerlei stijlen uit de hele wereld een nieuw geheel vormen. Bij AVIVA kom je uit deze mengelmoes van alles tegen, zowel puur traditioneel als pakkend modern of zelfs experimenteel. Inspirerende muziek uit de hele wereld staat daarbij altijd centraal!

Bij AVIVA doen we een grote variatie aan dansvormen. Er zijn allerlei soorten dansen: van eenvoudig tot ingewikkeld, van rustig en vloeiend tot snel en temperamentvol, met diepere betekenis of puur voor de lol, in vaste patronen of geïmproviseerd, oud en nieuw. Dansen komen voor in paren, in drietallen, in een grote kring of in kleine kringetjes, in rijen, los of in wisselende opstelling. Er zijn parendansen, mannendansen en vrouwendansen, maar de meeste dansen zijn gemengde groepsdansen. Voor parendansen heb je geen vaste partner nodig, die krijg je vanzelf uit de groep.

A.V.O.-herfstbal 2009 - DSCN1619

Een Bulgaarse dans op een gezamenlijk bal in Apeldoorn

 

Beleving

Internationale dans heeft diverse aspecten die je al doende vanzelf ondergaat, zodat je zult ontdekken dat het een boeiende en ontspannende bezigheid is:

 • sociaal
  je danst en hebt ongedwongen contact met elkaar; iedereen wordt geaccepteerd zoals die is; als je samen danst ben je er even helemaal uit
 • muzikaal
  internationale volksmuziek is wereldmuziek; je maakt kennis met vele muzieksoorten en daarbij zijn er altijd vele waarvan je echt gaat houden
 • fysiek
  het is een vorm van lichaamstraining; ontspanning door inspanning (wetenschappelijk is vastgesteld dat het vergelijkbaar is met een pittige sport)
 • cultureel
  je ervaart wat van aard en gebruiken van andere volkeren, waardoor je hen beter begrijpt en makkelijker contact maakt en zelf rijker wordt

Maar bovenal geldt: plezier staat voorop!

 

Waar komen de dansen vandaan

Landen die bij AVIVA veel aan bod komen zijn (geel): Albanië, Armenië, Bulgarije, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Israël, Kosovo, Macedonië, Nederland, Roemenië, Schotland, Servië, Turkije en de Verenigde Staten.

Europakaart internationale dans bij AVIVA

Daarnaast kun je bij ons dansen tegenkomen uit (oranje): Algerije, Argentinië, België, Bolivia, Brazilië, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Estland, Faeröer, Finland, Georgië, Hongarije, Ierland, India, Italië, Japan, Kirgizië, Kroatië, Marokko, Mexico, Moldavië, Mongolië, Nepal, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Portugal, Rusland, Samoa, Slowakije, Spanje, Tibet, Tsjechië, Zuid-Afrika, Zweden, etc.

Wereldkaart internationale dans bij AVIVA

Ook doen we niet-landgebonden stijlen zoals zigeunerdans (Roma), line-dance of oriëntaals.

We maken graag kennis met nieuwe dansstijlen; de lijst zal dus groeien...

 

Eindeloos

Deze rijkdom is onuitputtelijk. In het bestaan van AVIVA zijn vele honderden zo niet duizenden dansen voorbijgekomen. Er zijn landen waar men nog steeds tienduizenden verschillende dansen blijkt te doen. Elke dag ontstaan nieuwe variaties, ook in onze tijd nog. Wel zijn de oude tradities op veel plaatsen snel aan het verdwijnen. Dat vinden we jammer, want daarmee dreigt veel prachtig materiaal verloren te gaan. Door de mooiste dansen te blijven doen dragen we een klein beetje bij aan het bewaren ervan.

De behoefte van mensen om zich uit te drukken en te bewegen op muziek is zo groot, dat er altijd weer nieuwe vormen van internationale dans ontstaan. Dansspecialisten blijven deze verzamelen en de wereld over reizen om ze uit te dragen en aan te leren. Uit al die bronnen zullen we in overvloed kunnen blijven putten...

Internationaal dansen bij AVIVA is voor elk wat wils!